Լուրեր
Բոտուլիզմի ծանր վիճակի հերթական դրական հանգուցալուծումը. հարցազրույց Սիրանուշ Ավագյանի հետ
Հիմնականում ձմռանը միշտ ավելանում են բոտուլիզմի դեպքերը: Ինչպիսի՞ն էր վիճակն այս տարի:
Վերջերս՝ միաժամանակ տարբեր վայրերում, ընդունվեցին պահածոյացված սնունդ օգտագործած մի քանի հիվանդներ` բոտուլիզմ ախտորոշմամբ: Տարօրինակ զուգադիպությամբ բոլորը թունավորվել էին պահածոյացված կանաչ պղպեղից (ծիծակ):
«Արմենիա» ՀԲԿ ընդունվեցին այդ ախտորոշմամբ ևս հիվանդներ, որոնց մոտ արձանագրվել էր հիվանդության ծանր ընթացք. երիտասարդ մի աղջկա մոտ ընթացքը կայծակնային էր, չափազանց ծանր:
Ի՞նչ միջոցառումներ անցկացվեցին:
Իրականացվեց նյարդաբանի խորհրդատվություն, հարուցչի կապակցությամբ քննության տրվեց սննդային զանգվածը, հաստատվեց բոտուլիզմը: Հիվանդ տղամարդկանցից երկուսին անմիջապես ներարկվեց հակաբոտուլինային շիճուկ: Նրանք դուրս եկան ծանր վիճակից և դուրս գրվեցին:
Իսկ ինչպիսի՞ն է երիտասարդ աղջկա վիճակը:
Երիտասարդ՝ 21 տարեկան ուսանողուհին ընկերուհիների հետ կոնսերվացված սնունդ (կանաչ պղպեղ) էր կերել:
Արդեն նշեցի, որ նրա մոտ թունավորումը կլինիկորեն ծանր, կայծակնային ընթացք ուներ: Աղջիկը ստացավ հակաբոտուլինային շիճուկի կրկնակի դոզա, սակայն դա ընթացքը չկանգնեցրեց, և ստիպված էինք անցնել գործիքային շնչառության: Հիվանդի շնչափողի մեջ տեղադրվեց թթվածին ապահովող խողովակ: Նա ստանում էր նաև դեղորայքային բուժում: Վիճակը ծայրահեղ էր՝ կյանքին վտանգ սպառնացող:
Բայց, ի վերջո, վիճակը կայունացավ, բարեբախտաբար, չզարգացան երկրորդային խնդիրներ, ըստ սխեմայի ծրագրավորված դեղորայքային բուժման արդյունքում դրական տեղաշարժ ունեցանք, հնարավոր եղավ խուսափել շնչափողահատումից (գործիքային երկարատև շնչառության դեպքում երբեմն շնչափողահատման անհրաժեշտություն է առաջանում):
Սարքն անջատելուց հետո աղջկա մոտ հեռացվեց նաև խողովակը, մի քանի օրվա ընթացքում վերականգնվեց նաև կլման ակտը և հեռացվեց քիթ-ստամոքսային զոնդը:
Հիվանդը բավարար վիճակում դուրս է գրվել հիվանդանոցից:
Ի՞նչ բարդություններ են բնորոշ բոտուլինային թունավորմանը:
Հիվանդը միանգամայն գիտակից վիճակում շնչառական համակարգի խնդիրներ է ունենում, որոնց պատճառով իրականացվում է գործիքային շնչառության: Հնարավոր է թույնի ազդեցության հետևանքով սրտամկանի բորբոքումից կամ ծանր թոքաբորբից հիվանդի մոտ առաջանա կյանքի հետ անհամատեղելի վիճակ:
Մեր բաժանմունքը բոտուլիզմի բուժման մեծ փորձ ունի Ցավոք, ունեցել ենք նաև կորուստներ:
Ինչո՞ւ են բոտուլիզմային թունավորումներն այդքան շատ հանդիպում:
Մեր բնաշխարհը շատ հարուստ է մրգերով և բանջարեղենով: Այդ պատճառով, որպես ձմռան պաշար, մեր բնակչությունը շատ է պատրաստում և օգտագործում պահածոյացված մթերք՝ մոռանալով, կամ հաշվի չառնելով, որ շատ վտանգավոր է տնային պայմաններում պատրաստված պահածոների օգտագործումը:
Կա՞ն քիչ կամ շատ վտանգավոր մթերքներ:
Բոլոր պահածոներն էլ վտանգավոր են: Միայն մուրաբաներն իրենց քաղցրությամբ մնում են անվտանգ և կլինիկորեն բոտուլիզմի դեպքեր չեն գրանցվում:
Ի՞նչ անել այս խնդրի լուծման համար:
Հեռուստատեսությամբ մենք հաճախ ենք ելույթներ կազմակերպում և ներկայացնում վտանգները, բացատրում, որ եթե նույնիսկ օգտագործում են նման մթերք՝ թունավորումից խուսափելու համար, մթերքով տարան բացելիս՝ կափարիչը փակ վիճակում 15-20 րոպե պետք է այն եռացնել: Դա բավարար է, որպեսզի թույնը չեզոքացվի: Կարելի է նաև մթերքը լցնել կաթսայի մեջ, ավելացնել մի փոքր ջուր և դարձյալ եռացնել: Դրանից սննդի որակը չի պակասում, բայց այն դառնում է անվտանգ և կարելի է հանգիստ օգտագործել:
Ի վերջո, ուտելու պատճառով անսպասելի մահը շատ անհեթեթ է, անիմաստ և անչափ ցավալի:
Այդ պատճառով նորից ազգաբնակչությանն ուզում եմ խնդրել՝ չպահածոյացնել մթերքը և չգնել պահածոյացված բույսեր, բանջարեղեն, կամ գոնե դրանք եռացնել 15-20 րոպե: Ի վերջո, մթերքը կարելի է չորացնել կամ պահել սառցախցիկում: Որովհետև, որքան էլ մաքուր լվացված լինի մթերքը, միևնույն է, վտանգը միշտ կա: