Լուրեր
Օնկոմարկերներ. ուռուցքաբան Վահագն Համբարձումյան
Օնկոմարկերները սպիտակուցներ են, որոնք օրգանիզմում միշտ ինչ-որ չափով արտադրվում են: Նրանց քանակությունն ավելանում է ուռուցքների և բորբոքային գործընթացների դեպքում, երբ սկսում են արտադրվել նաև ուռուցքային կամ բորբոքված հյուսվածքների կողմից:
Ի՞նչ տարբերություն կա ուռուցքների և բորբոքային խնդիրների ժամանակ արտադրվող օնկոմարկերների միջև:
Գոյություն ունի այդ սպիտակուցների քանակի բարձրացման շեմ: Բորբոքային հիվանդությունների ժամանակ այդ շեմն իր նորմայից քիչ է բարձրանում, իսկ ուռուցքային հիվանդությունների դեպքում առկա է նորմայից տասնապատիկ, հարյուրապատիկ, որոշ դեպքերում՝ հազարապատիկ բարձրացում։
Օնկոմարկերների տեսակները:
Տարբեր ուռուցքների բնորոշ են տարբեր օնկոմարկերներ: Կան օնկոմարկերներ, որոնք կարող են մի քանի ուռուցքների դեպքում արտադրվել և բարձր թվերի հասնել, բայց կան նաև այնպիսիք, որոնց քանակը բարձր է միայն որոշ ուռուցքների ժամանակ. այդ դեպքում օնկոմարկերների որոշումը ճիշտ ախտորոշման համար պարտադիր է:
Որո՞նք են այդ ուռուցքները:
Օրինակ, կան օնկոմարկերներ, որոնք ձվարանների ուռուցքների ժամանակ են բարձր, կամ շագանակագեղձի ուռուցքներին են բնորոշ և այլն: Դա հնարավորություն է տալիս ճիշտ կողմնորոշվելու ուռուցքի տեսակի հարցում:
Ինչպե՞ս է իրականացվում օնկոմարկերների հետազոտությունը:
Օնկոմարկերների քանակը որոշվում է արյան կենսահետազոտության միջոցով։
Օնկոմարկերներ հայտնաբերվո՞ւմ են ռիսկի խմբի բուժառուների մոտ:
Այո, որոշ օնկոմարկերներ հայտնաբերվում են ռիսկի խմբում գտնվող անձանց մոտ:
Որքա՞ն հաճախ են ախտորոշվում օնկոմարկերները ուռուցքային հիվանդությունների ժամանակ:
Դա կախված է ուռուցքի տեսակից։ Կան ուռուցքներ, օրինակ` ձվարանի, շագանակագեղձի, լյարդի քաղցկեղը, որոնց դեպքերում օնկոմարկերների առկայությունը պարտադիր է, և կան ուռուցքներ, որոնց դեպքում ընդհանրապես օնկոմարկերներ չեն հայտնաբերվում։